MPSV logo

Do kompetence ministerstva patří především sociální politika (problematika zdravotně postižených, sociální služby, sociální dávky, rodinná politika apod.), sociální pojištění (důchody, nemocenské, apod.), oblast zaměstnanosti (trh práce, podpora zaměstnanosti, zahraniční zaměstnanost apod.), pracovněprávní legislativa, bezpečnost a ochrana zdraví při práci, rovné příležitosti pro ženy a muže (genderová problematika), migrace a integrace cizinců, evropská integrace a oblast čerpání finanční pomoci z fondů Evropské unie (EU).

ssmp logo

Sociální služby města Plzně  - poskytování sociálních služeb pro rodinu, děti, mladistvé, seniory, zdravotně postižené, osoby ohrožené sociálním vyloučením a cizince a osoby ohrožené drogovou závislostí. Poskytování odborného poradenství.

as erb je město v okrese Cheb v Karlovarském kraji, 20 km severozápadně od Chebu, v Ašském výběžku. Je obklopeno ze tří stran Německem. Žije zde přibližně 13 tisíc obyvatel.
benesov-znak Město Benešov leží necelých čtyřicet kilometrů jihovýchodně od Prahy v kraji mezi řekou Sázavou a bájnou horou Blaník. Jeho výhodná poloha na dopravních tepnách, v blízkosti hlavního města Prahy a uprostřed atraktivní přírody a kulturního prostředí jej předurčuje stát se zajímavým střediskem turistického ruchu. Město má cca 16 500 obyvatel a leží 360 metrů n.m.
bela Město Bělá nad Radbuzou se nachází v okrese Domažlice v Plzeňském kraji. Leží na řece Radbuze a železniční trati Domažlice – Planá u Mariánských Lázní, při východním okraji CHKO Český les, 22 kilometrů severoseverozápadně od Domažlic a 50 kilometrů západojihozápadně od Plzně
blovice-znak

Blovice (německy Blowitz, dříve Blewicz nebo Plowycze), nacházející se 25 km jihovýchodně od Plzně, jsou bývalým okresním a posádkovým městem v okrese Plzeň-jih. Žije zde přibližně 4 100 obyvatel a v současné době jsou obcí s rozšířenou působností. Protéká jimi řeka Úslava a dopravní obslužnost s krajským městem Plzní je zajištěna tratí 190. Během své historie patřilo město pod cisterciácký klášter v Nepomuku a poté pod hradišťské panství.

bor

Bor je město v okrese Tachov v Plzeňském kraji. Nachází se čtrnáct kilometrů jihovýchodně od Tachova. Zahrnuje 22 místních částí, 744 domů a žije zde přibližně 4 400 obyvatel. Obec leží v bezprostřední blízkosti dálnice D5 z Prahy do Norimberka.

Cechtice Městys Čechtice je historickým i současným centrem oblasti a jedním z iniciátorů vzniku mikroregionu Želivka, ležícího ve východní části okresu Benešov. Patří k nim i čtrnáct osad - Krčmy, Palčice, Sudislavice, Zhoř, Dobříkovice, Staré a Nové Práchňany, Růžkovy Lhotice, Malá Paseka, Černičí, Nakvasovice, Jeníkov, Otročice a Jizbice. V Čechticích je k vidění barokně přestavěný kostel sv. Jakuba Staršího, renesanční radnice či barokní zámek.
domazlice

Domažlice jsou okresním městem v Plzeňském kraji a tradičním centrem Chodska, nacházejícím se na řece Zubřině, 47 km jihozápadně od Plzně a 10 km od česko-německých hranic. Žije zde přibližně 11 tisíc obyvatel. Sestávají z vlastního města, čtyř předměstí a vsi Havlovice. Nejstarší psané zmínky o Domažlicích se vyskytují v opisu listiny knížete Boleslava II., který se hlásí do r. 993 a v němž český kníže postupuje nově založenému Břevnovskému klášteru u Prahy část výnosů ze cla v „Domasilicich“. Od tohoto data jsou zmínky o Domažlicích, které v 11. stol. zcela převzaly funkci zanikajícího smolovského hradiště, stále častější a průkaznější.

chlum Obec Chlum se nachází 15 km jihozápadně od Plzně. První písemná zpráva o existenci obce se datuje rokem 1379, údajně existovala již kolem roku 1100 ve spojení s tvrzí Vlčtejn. Název obce pochází od původního názvu pro zalesněný vrch s nadmořskou výškou 545m, jež se nachází poblíž obce a nese název Pahorek.
Jihlava Jihlava je české krajské a statutární město, ležící na Českomoravské vrchovině a položené na někdejší česko-moravské zemské hranici, tvořené zde zčásti řekou Jihlavou. Historicky se jedná o moravské město a i dnes většina Jihlavy leží na moravské straně, pouze severozápadní okraj je v Čechách. Historické město, založené ve 13. století jako hornické s těžbou stříbra, je od roku 1982 městskou památkovou rezervací. Jihlava je od roku 2000 střediskem Kraje Vysočina. Žije zde přibližně 51 tisíc obyvatel
Jindrichuv Hradec Jindřichův Hradec je město v Jihočeském kraji, 43 km severovýchodně od Českých Budějovic na řece Nežárka. Žije zde přibližně 21 tisíc obyvatel. V těsné blízkosti historického jádra Jindřichova Hradce, které je městskou památkovou rezervací, se nachází rybník Vajgar o rozloze 49 ha.
kralovice

Kralovice  jsou město v severní části okresu Plzeň-sever. Žije zde přibližně 3 500 obyvatel a katastrální území obce měří 3979 ha. Obec je součástí Mikroregionu Kralovicko. Kralovice jsou poprvé zmiňovány v písemných pramenech v roce 1183, kdy je kníže Bedřich jako po otci zděděnou ves s trhem a soudnictvím věnoval nedalekému cisterciáckému klášteru v Plasích. Z nařízení tamního opata se na počátku 18. století začala na návrší nad Kralovicemi budovat nejvýraznější dominanta širokého okolí, poutní místo v Mariánské Týnici.

Litohlavy Obec Litohlavy ležící v nadmořské výšce cca 400 m naleznete v údolí Oseckého potoka, asi 3,5 km severozápadně od Rokycan a necelých 20 km od krajského města Plzně. Přínosem pro obec je bezesporu i 1 km vzdálený sjezd z dálnice D5 Praha - Plzeň. Významnou dominantou Litohlav, dobře viditelnou ze všech stran, je poutní kaple Navštívení Panny Marie, nacházející se nedaleko obce na pahorku Vršíček, vysokém 431 nad mořem. Tento kostel se třemi věžičkami postavila obec Rokycanská v letech 1744 - 1747 jako vděk za ochránění města od moru, který zuřil v letech 1680, 1689 a 1713 a který tehdy Rokycany ušetřil.
losina Obec Losiná leží 11 km na jih od města Plzně při hlavní silnici na České Budějovice. Jméno obce je dle zdrojů z tamější kroniky odvozeno od zlosynů, neboli zlých synů pána Radouše na Radyni. Losiná má patrně starší, ranně feudální původ a současně je jednou z mála obcí, o níž se dochovaly přesné zprávy o převodu na nové zákupní právo. Samotný převod byl uskutečněn roku 1327 za Jaroslava ze Štěnovic.
louny Louny – město s bohatou historií i na tradice navazující současností. Rozsáhlé rekonstrukce vracejí k životu skutečné skvosty architektury a obohacují tak život všech, kdo v Lounech žijí i těch, kdo město navštíví. Louny nabízejí velmi dobré sportovní i kulturní vyžití. Nedaleký kopec Raná je známým místem vyznavačů paraglidingu a plachtění na rogalu. Rozsáhlý park u řeky je místem častých nákupních výstav.
nymburk Nymburk je město ve Středočeském kraji ležící na řece Labi, 45 km východně od Prahy, zhruba 30 km jihovýchodně od Mladé Boleslavi a 6 km severozápadně od Poděbrad. Žije zde přibližně 15 tisíc obyvatel a má rozlohu 20,54 km². Historické jádro města s železniční a průmyslovou tradicí je městskou památkovou zónou.
nyrany Nýřany jsou město v okrese Plzeň-sever v Plzeňském kraji, přibližně třináct kilometrů západně od Plzně na Vejprnickém potoce. Žije v nich přibližně 7 000 obyvatel.
osek Obec Osek leží necelých šest kilometrů severně od Rokycan v Plzeňském kraji. Rozkládá se na ploše přes 1700 ha. V současné době čítá více než jeden tisíc obyvatel, kteří žijí ve dvou částech - Osek a Vitinka. Ve svém znaku mají stříbrný osekaný kmen stromu s pěti suky a kořeny v červeném štítě nad stříbrnou patou.
oskorinek Obec Oskořínek se nachází ve střední části okresu Nymburk, zhruba 5 km severně od Nymburka v nadmořské výšce 204 m, o katastrální rozloze 561 ha. K 1. lednu 2020 je zde 554 obyvatel. Oskořínek je jednou z nejstarších vesnic na Nymbursku, již v letech 900 - 980 se mluví o Vícemilovi z Oskořína, jako zakladateli české vesnice Svinibrod, v místech kde dnes stojí Nymburk. Název obce pochází dle historika Sedláčka od oskoruší (druh jeřábu), který zde v rozsáhlých hájích četně rostl.
plasy

Město Plasy se nachází 20 kilometrů severně od Plzně, v rozmanitém údolí řeky Střely. Centrum tohoto historického města tvoří bývalé cisterciácké opatství, dnes Národní kulturní památka Klášter Plasy, která patří mezi barokní perly severního Plzeňska. Na podobě areálu se podíleli významní architekti jako Jean Baptist Mathey, Jan Blažej Santini Aichel, Kilián Ignác Dientzenhoffer a Josef Kranner. Nachází se tu památky románského, gotického, barokního i klasicistního slohu a většina budov je veřejnosti přístupná.

plzensky kraj

Krajský úřad Plzeňského kraje, prostřednictvím Odboru sociálních věcí, zajišťuje a plánuje rozvoj sociálních služeb na území celého Plzeňského kraje. Krajský úřad je také orgánem, který registruje nové sociální služby. Metodicky zajišťuje i oblast sociální práce, veřejného opatrovnictví, sociálně-právní ochrany dětí a náhradní rodinné péče. Nedílnou součástí je i spolupráce s organizacemi osob se zdravotním postižením a seniorskými organizacemi

Krajský úřad Plzeňského kraje, Odbor školství, mládeže a tělovýchovy

Plzen Umo 1 B RGB pozitiv

Městský obvod Plzeň 1 vznikl jako správní jednotka v roce 1981 v období rozsáhlé bytové výstavby a tím i přílivu nových obyvatel. Dnes je plzeňskou "Jedničkou" v počtu obyvatel (více než 50 tisíc), čistotou ovzduší, rozlohou sídlišť bytových domů, počtem rybníků a rozsáhlým rekreačním zázemím. Městský obvod se nachází v severní části Plzně a proto je někdy také nazýván Severním předměstím. Zahrnuje území staré městské čtvrti Roudná a původně samostatné obce Bolevec s osadami Bílou Horou a Košutkou, doplněné později vilovou zástavbou Lochotína a pak postupně propojené sídlišti Lochotín, Bolevec, Košutka a Vinice.

umo plzen 2

Město Plzeň je dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, městem statutárním členěným na městské obvody. Dle Statutu města Plzně, v platném znění, se území města člení na 10 městských obvodů. Městský obvod Plzeň 2 - Slovany tvoří místní části - Božkov, Doudlevce (část), Hradiště, Koterov, Lobzy (část) a Východní předměstí (část).
:: 15/12/2020 Veliké díky za finanční podporu při nákupu židličky ::

umo1-pantone-1

Městský obvod Plzeň 3 je svojí rozlohou 3 546 ha jedním z největších plzeňských obvodů. Počet obyvatel k 1. 1. 2012 činil 50 312. Obvod slučuje jak historickou část města, tak části historicky mladší jako jsou Bory, Doudlevce, Skvrňany, Nová Hospoda, Zátiší, Valcha či Radobyčice.

pobezovice

Poběžovice jsou město v severozápadní části okresu Domažlice. Leží v podhůří Českého lesa, nedaleko hranice s Bavorskem. Městem protéká potok Pivoňka. Žije zde přibližně 1 600 obyvatel.

rokycany Rokycany se nachází zhruba 20 km východně od Plzně na důležité železniční trati Cheb - Plzeň - Praha. Těsně kolem města také prochází dálnice D5 vedoucí z hlavního města na hraniční přechod Rozvadov a dále do Německa. Díky těmto dvěma dopravním tepnám mají Rokycany vynikající spojení. Město je zasazeno do překrásné nevelké kotliny v nadmořské výšce 362 m. Ta je z jihu obepínána pohořím Brd a ze severu džbánskou vrchovinou a pohořím Křivoklátskorokycanského pásma. Místní dominanty tvoří tři vysoké vrchy - nejmohutnější Žďár následovaný Kotlem a Čilinou. Založení města sahá do 10. století, v dnešní době má bezmála 15 000 obyvatel.
spalene porici

Spálené Poříčí je centrem jižního Podbrdska, nachází se v lesnaté krajině asi 25 km na jih od Plzně. První zmínka o Poříčí, čili o místu založeném u řeky, pochází z roku 1239. Ve 14. století byla dokončena jeho dodnes zachovaná půdorysná dispozice s rozlehlým náměstím, kostelem a tvrzí. Větší rozvoj města nastal v době renesance, kdy město vlastnil rod Vratislavů z Mitrovic. V době třicetileté války opakovaně vyhořelo a získalo tak přízvisko Spálené. V roce 1992 byl střed Spáleného Poříčí prohlášen městskou památkovou zónou a za obnovu památek získalo město prestižní ocenění „Historické město ČR roku 2003“.

Staré Sedlo - znak Ves Staré Sedlo leží nedaleko, asi 7 km jihovýchodně od Boru. Jeho historie je obestřena řadou dohadů, jisté  však je, že dle listinného falza z  r. 1115  patřilo k majetku   kladrubského kláštera.
stary plzenec 140x169 Starý Plzenec se nalézá 9 km jv. od středu Plzně v údolí řeky Úslavy mezi Radyní a Hůrkou. Archeologické nálezy svědčí o osídlení místa již od 5.tisíciletí př.n.l. První písemná zpráva se vztahuje k roku 976 a vítězné bitvě Čechů s Bavory pod „iuxta Pilisini urbem".
Strasice

Obec Strašice se rozkládá v podhorské oblasti středních Brd na pomezí Plzeňského a Středočeského kraje sedmnáct kilometrů od bývalého okresního města Rokycany. Nedaleká dálnice Praha- Plzeň umožňuje rychlé spojení s naším krajským i hlavním městem. Obec je oázou klidu uprostřed lesů, které pokrývají okolní svahy. Bohaté zalesnění a přítomnost vodních toků skytají možnost sportovního i turistického vyžití. Při procházkách malebnou krajinou může turista spatřit skromné pozůstatky po středověké i novověké těžbě železné rudy, které pomalu mizí pod všudypřítomnou zelení. Dále můžeme navštívit i několik tvrzišť, která dříve chránila strašickou kotlinu.

Stribro

Stříbro je město v okrese Tachov v Plzeňském kraji, 27 km západně od Plzně, na řece Mži v nadmořské výšce 399 m. Žije zde přibližně 7 700 obyvatel. Rozloha města činí 18,78 km². Město Stříbro patří mezi přední středověká města na území dnešní ČR s mnoha zajímavými památkami. Prohlédnout si můžete např. renesanční radnici, minoritský klášter s Městským muzeem, zbytky středověkého opevnění, hornický skanzen či Královskou dědičnou štolu Prokop.

stahlavy Obec Šťáhlavy leží 14 km jižně od města Plzně v údolí řeky Úslavy. První písemná zmínka o šťáhlavské obci pochází z roku 1239, kdy daroval obec král Václav I., syn Přemysla Otakara I., kostelu sv. Vavřince při Hradu Plzni výměnou za osadu Benešovice u Stříbra.
touzim Toužim je město v západních Čechách. Nachází se v Tepelské vrchovině, 36 km jihovýchodně od Karlových Varů a 51 km severozápadně od Plzně. Náleží do Karlovarského kraje. Protéká jím řeka Střela, v okolí města se nachází množství rybníků
tremosna

Město Třemošná leží 9 km severně od Plzně v široké táhlé kotlině, jejímž středem protéká potok Třemošenka. Jen několik kilometrů od Třemošné je 514 metrů vysoký kopec Krkavec s rozhlednou, žádaný turistický cíl. I blízké okolí skýtá množství zajímavých míst k návštěvě.

tymakov Obec Tymákov se nachází v okrese Plzeň-město v Plzeňském kraji. Žije v ní 1010 obyvatel. První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1379. Do konce roku 2006 byla obec součástí okresu Plzeň-jih a od 1. ledna 2007 je součástí okresu Plzeň-město. O původu názvu obce existuje několik domněnek i legend, nejpravděpodobnější verzí však je, že název pochází z osobního jména Týma - tedy Tymákův dvůr.
uhretice Obec Úhřetice se nachází v okrese Chrudim. Žije zde 469 obyvatel, obec má dobrou občanskou vybavenost, provozuje MŠ, kulturní dům, knihovnu, tělocvičnu. Nabízí dobré vlakové i autobusové spojení s okresním městem a Pardubicemi. Podnikatelské aktivity se realizují v oblasti šlechtění obilovin, čištění osiv, zahrádkářských potřeb, autoopravárenství, zámečnictví.
ústí-no Ústí nad Orlicí je město na východě Čech v podhůří Orlických hor na soutoku Tiché Orlice a Třebovky, asi 10 km severoseverozápadně od České Třebové. Průměrná nadmořská výška se pohybuje kolem 340 m n. m. Žije zde přibližně 14 tisíc obyvatel. Leží ve stejnojmenném okresu a je pátým největším městem Pardubického kraje.
vejprnice Obec Vejprnice (s původním názvem Ojprnice) vznikla v 2. polovině desátého století. První zmínka se datuje v roce 993 v souvislosti se zakládáním břevnovského kláštera knížetem Boleslavem II., z podnětu pražského biskupa Vojtěcha z rodu Slavníkovců a se souhlasem papeže Jana XV. Roku 1235 bylo privilegium potvrzeno králem Přemyslem Otakarem II.
vimperk Vimperk je historické město a druhé nejvýznamnější středisko okresu Prachatice v Jihočeském kraji, 25 km jihozápadně od Strakonic, na úpatí Boubína na Šumavě. Žije zde přibližně 7 300 obyvatel. Město patrně vzniklo na Zlaté stezce, po které se do Čech dopravovala sůl.
vsetin Vsetín je okresní město ve Zlínském kraji, na Valašsku na řece Vsetínská Bečva, 27 km severovýchodně od Zlína a 60 km jihovýchodně od Olomouce. Žije zde 25782 obyvatel. První zmínky o Vsetínu pochází z let 1297–1308 a popisují městečko Setteinz v údolí řeky Vsetínské Bečvy, s mlýnem a kostelem. Roku 1308 byl řádem templářských rytířů pronajat Vokovi z Kravař.
zdice Zdice jsou čtvrté největší město okresu Beroun ve Středočeském kraji. Leží asi 40 km jihozápadně od Prahy na dálnici D5 Praha - Plzeň, 10 km jihozápadně od Berouna. Jde také o významnou železniční stanici na železniční trati Beroun-Plzeň
zruc senec Obec Zruč-Senec se nachází v okrese Plzeň-sever v Plzeňském kraji, sedm kilometrů severovýchodně od Plzně. Žije zde přibližně 3 300 obyvatel. První zpráva o Zruči je z roku 1252, kdy ves patřila třem bratřím, Půtovi, Vaňkovi a Purkartovi z Vlkošova. Jméno Senec je zřejmě odvozeno od úrodných senných luk, které jsou v údolích, kde se obec rozkládá.

 

 

Joomla SEF URLs by Artio